Det finns många möjligheteter för dig som är, eller funderar på att bli, fritidspedagog. Jobbutsikterna är goda framöver. Fritidspedagog-jobb har historiskt sett varit koncentrerade till kommunerna, men på senare år har antalet anställda inom privat fritidsverksamhet ökat kraftigt. Läs mer om var du kan hitta jobb som fritidspedagog och vilken lön du kan förvänta dig.
Det kan vara svårt att få en överblick över alla möjligheter på arbetsmarknaden för dig som vill jobba som fritidspedagog. Detta då jobben finns inom både privat och offentligt sektor, och på deltid och heltid. Här är hemsidorna som täcker in alla typer av jobb som fritidspedagog.
För att få en heltäckande bild över vilka jobbmöjligheter det finns inom yrket rekommenderas en sida som samlar hela landets fritidspedagog-jobb. Fritidspedagog.nu är sidan att bokmärka för dig som vill jobba som fritidspedagog. Här kan du smidigt sortera på sex olika yrkeskategorier inom fritidspedagogområdet (fritidspedagog, fritidsledare, lärarassistent, ungdomsledare, fritidsassistent och församlingspedagog). Det kommer ut nya jobb varje dag, både på deltid och heltid. Hitta ditt nya drömjobb som fritidspedagog redan idag.
Kom till Fritidspedagog.nuEn av Sveriges största och populäraste jobbsajter har en hel kategori för enbart fritidspedagog-jobb. Ledigajobb.se är för alla som vill jobba som fritidspedagog och söker nya utmaningar. På denna sida kan du som vill jobba på fritids söka många av jobben utan CV. På jobben som söks utan CV fyller du i ett formulär direkt på sidan. Där anger du utbildning, om du är behörig och hur lång arbetslivserfarenhet du har. Du får också fylla i vilka personliga egenskaper som kännetecknar dig, och om du vill lyfta fram några övriga meriter. Här går jobbsökandet på nolltid.
Kom till Ledigajobb.seAcademedia är norra Europas största utbildningsföretag. De har både förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildning. I flera av sina verksamheter behöver de kontinuerligt anställa duktiga fritidspedagoger. Deras motto är att kvalitet lönar sig i längden, och fritidspedagoger är en förutsättning för att lyckas med den målsättningen. Om du är anställd på Academedia finns det stora möjligheter till kompetensutveckling. När du kommit till deras Lediga jobb-sida kan du välja att sortera jobben på Fritidspedagog/-ledare under Jobbkategorier-spalten.
Kom till AcademediaVad tjänar en fritidspedagog? Det varierar såklart beroende på hur tjänsten är utformad och organisationens lönenivå i stort. Det finns dock statistik att ta del av som ger ett hum om vad en rimlig lön för fritidspedagog är. Snittlönen är 30 200 kr för en fritidspedagog.
Vill du se en detaljer över senaste årens utveckling gällande fritidspedagog-lön? Fritidspedagog.se har en detaljerat lista som visar löneutvecklingen i privat och offentlig sektor. Statistiken bygger på uppgifter från SCB och visar utvecklingen från 2014-2019 gällande lön. Fritidspedagog-yrket har senaste åren tagit sig över 30 000 kronors-strecket i snittlön.
För att bli fritidspedagog behöver du utbildad dig till grundskollärare med specialinriktning mot arbete i fritidshem. Du som gått klart denna utbildning kan ansöka om lärarlegitimation. Det finns ingen specifik lärarlegitimation för yrket. Det finns äldre utbildningar som ger dig behörighet att arbeta som fritidspedagog på fritidshem. Dessa är:
Få mer information om fritidspedagoger och legitimation i Skolverkets artikel Krav för att få legitimation med behörighet i fritidshemmet.
En fritidspedagog arbetar för barnens bästa både före, under och efter skolan. Fritidspedagogen ska lyfta fram och utveckla barnens positiva sidor och uppmuntra eleverna att ta egna initiativ. Att vara fritidspedagog är till stor del praktiskt men utgår också från teoretiska bitar.
Den teoretiska delen av jobben kombinerar de teorier och modeller som lärts ut i skolan, med skolans läroplan. Att implementera skolans läroplan i praktiken är en viktig arbetsuppgift fritidspedagogerna har.
Arbetstiderna varierar för en fritidspedagog och styrs bland annat av hur lång tid barnens föräldrar arbetar. Oftast öppnas fritidshemmet kl. 06.00 och stänger tidigast 18.00. Om du öppnar fritidshemmet jobbar du inte hela vägen fram till stängning, utan då slutar du efter någon gång efter lunch. Läs mer om fritidspedagogers schema och arbetstid i Sverigeslarares artikel 9 steg för att få koll på schema och arbetstid för lärare i fritidshem.